Herkese merhabalar, ben Emir!
Bugünkü konumuz yapay zekanın yazılım sektörünü ele geçirip geçirmeyeceği ve yazılımcılar için getirdiği avantajlar ile dezavantajlar hakkında olacak. Son zamanlarda bu konu yazılım dünyasında oldukça fazla konuşuluyor. Şimdiden konumu okumaya başlayan herkese teşekkür ederim, keyifli okumalar.
Bu soruyu tamamen kendi deneyimim üzerinden cevaplayacağım. Ben yazılıma 2020 yıllarında pandeminin başlamasıyla birlikte başladım. Yani yapay zekanın henüz bu kadar yaygın olmadığı dönemlerdi. Yazılım öğrenmek isteyen herkes genelde ya YouTube'dan ücretsiz eğitim videoları (tutorial) izliyordu ya da Udemy gibi platformlardan kurs satın alıyordu.
Ben tabii ki YouTube'dan ücretsiz videolar izleyerek başlamıştım. Aklıma bir proje fikri geldiğinde önce kendi başıma nasıl yapabileceğimi düşünüyordum. Eğer yapamayacağım veya bilmediğim bir şey varsa direkt yolum YouTube'a düşüyordu. Aynı zamanda yapacağım projenin benzeri yapılmışsa belki kodlardan faydalanırım diye Github'a bakıyordum tabii ki 😂.
Bazen de bir şey yaparken hata alıyordum ve çözümünü bulamıyordum. Böyle durumlarda farklı sitelerde araştırma yapıyordum, yine bulamazsam Stack Overflow gibi platformlarda hatamı paylaşıp yardım istiyordum. Ama fark ettiyseniz bütün bu yöntemler zaman alan şeylerdi. Bazen çok küçük bir hatayı çözmek bile saatler hatta günler sürebiliyordu.
Günümüzde ise işler biraz değişti. Artık çoğu yazılımcı bir problemle karşılaştığında ilk olarak yapay zekaya danışıyor. Bir hata mesajını veya yapmak istediğimiz şeyi yazıyoruz ve saniyeler içerisinde çözüm önerileri alabiliyoruz.
Bence yapay zekanın en büyük avantajı zaman kazandırması. Eskiden uzun süre araştırma yaptığımız konuların çözümünü artık çok daha hızlı bulabiliyoruz. Bu da proje geliştirirken ciddi bir hız kazandırıyor.
Bir diğer avantajı ise öğrenme sürecini kolaylaştırması. Yeni bir teknoloji öğrenirken bazen dokümantasyonlar çok karmaşık olabiliyor. Yapay zeka ise bu konuları daha sade bir şekilde açıklayabiliyor ve örnek kodlar gösterebiliyor.
Ayrıca yazdığımız kodları optimize etme, hata bulma veya alternatif çözümler önerme gibi konularda da oldukça yardımcı olabiliyor. Özellikle yeni başlayanlar için bu oldukça büyük bir avantaj.
Her teknolojide olduğu gibi yapay zekanın da bazı dezavantajları var.
Bence en büyük dezavantajlardan biri insanların araştırma ve problem çözme alışkanlığını azaltma ihtimali. Eğer her sorunu direkt yapay zekaya sorarsak zamanla kendi başımıza düşünme ve çözüm üretme becerimiz zayıflayabilir.
Bir diğer dezavantaj ise yapay zekanın her zaman doğru sonuç vermemesi. Bazen verdiği kodlar hatalı olabiliyor veya tam olarak ihtiyacımız olan şeyi yapmayabiliyor. Eğer konuyu iyi bilmiyorsak bu hataları fark etmek zor olabilir.
Ayrıca bazı yazılımcılar yapay zekaya fazla bağımlı hale gelebiliyor. Halbuki yazılım sadece kod yazmak değildir. Problemi analiz etmek, doğru mimariyi kurmak ve sistemi planlamak da yazılımın önemli bir parçasıdır.
Bence kısa vadede bunun olması pek mümkün görünmüyor. Yapay zeka yazılımcıların yerini tamamen almak yerine daha çok yardımcı bir araç olarak kullanılacak gibi duruyor.
Çünkü gerçek bir yazılım projesinde sadece kod yazmak yeterli değildir. Problemi anlamak, doğru çözümü tasarlamak, sistemi planlamak ve farklı teknolojileri bir araya getirmek gerekir. Bu süreçlerin çoğu hala insan düşüncesi ve deneyimi gerektiriyor.
Ancak şunu da kabul etmek gerekiyor ki yapay zeka yazılımcıların çalışma şeklini ciddi şekilde değiştirdi ve değiştirmeye de devam edecek. Gelecekte belki daha az kod yazacağız ama daha çok sistem tasarlayan ve yöneten yazılımcılar olacağız.
Özetle yapay zeka yazılım dünyası için büyük bir değişim oluşturdu. Doğru kullanıldığında yazılımcıların işini kolaylaştıran, öğrenme sürecini hızlandıran ve proje geliştirme süresini kısaltan güçlü bir araç haline geldi.
Ancak tamamen ona bağımlı olmak yerine onu bir yardımcı araç olarak kullanmak bence çok daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.
Buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim. Konu hakkında herkesin yorumu benim için çok değerlidir, yorumlarınızı aşağıda bekliyorum. Umarım faydalı bir yazı olmuştur 🙂
Eline sağlık @Klofrox , tam günümüzün kanayan yarasına parmak basmışsın.
Eskiden Stack Overflow'da amele gibi saatlerce hata çözümü arıyor ve resmen soru sorduğumuz için azar işitiyorduk, o devrin bitmesi büyük güzellik. Bahsettiğin "hazıra konma" tehlikesi çok doğru. Şu an yeni başlayan biri GPT'ye kopyala-yapıştır yaptırıp proje ayağa kaldırabiliyor. Fakat yarın öbür gün veritabanı patladığında veya mimaride bir açık çıktığında ekrana boş boş bakıyorlar; çünkü altyapının mantığını hiç öğrenmemiş oluyorlar.
Dediğin gibi olay artık "kod yazmak" değil "sistem tasarlamak". AI bizi işsiz bırakmayacak ama AI kullanmayı iyi bilen adam, sadece ezbere kod yazanı piyasadan silecek. Güzel başlık olmuş.
Eline sağlık @Klofrox güzel özetlemişsin. Yalnız işin sektör kısmı bir yana, oyun tarafı asıl çığrından çıktı.
Millet artık kod falan bilmeden yapay zekaya CS2, Valorant hilesi yazdırıyor sıfırdan. Oyun şirketleri de mecburen bu yeni nesil hileleri yakalamak için kendi anti-cheat sistemlerine yapay zeka basıyor. Bildiğin kedi-fare oyunu oldu olay. Kimin yapay zekası daha sağlamsa o kazanıyor resmen :D
Yakında biz oyundayken arkaplanda hileciyle Vanguard değil, bildiğin iki ai birbiriyle savaşacak gidişat o yönde.
Ellerine sağlık güzel olmuş. Aynı zamanda @Corex 'e de oyun konusunda katılıyorum. Corex özetlemiş ama böyle bir konuda gelebilir daha detaylıca
Corex dedi ki:
Eline sağlık @Klofrox güzel özetlemişsin. Yalnız işin sektör kısmı bir yana, oyun tarafı asıl çığrından çıktı.
Millet artık kod falan bilmeden yapay zekaya CS2, Valorant hilesi yazdırıyor sıfırdan. Oyun şirketleri de mecburen bu yeni nesil hileleri yakalamak için kendi anti-cheat sistemlerine yapay zeka basıyor. Bildiğin kedi-fare oyunu oldu olay. Kimin yapay zekası daha sağlamsa o kazanıyor resmen :D
Yakında biz oyundayken arkaplanda hileciyle Vanguard değil, bildiğin iki ai birbiriyle savaşacak gidişat o yönde.
Cevap yazmak için giriş yapmalısın.